петък, 22 януари 2010 г.

Килия или замък

Градил Илия килия
Градил Илия килия, ох, аман аман
на пътя, на кръстопътя.
Отдолу иде Ирина
Отдолу иде Ирина, ох, аман аман
и на Илия говори:
Вземи ме, бачо Илия
Вземи ме Бачо Илия, ох, аман аман
в твойта тясна килия.
Не мога моме Ирино
Не мога моме Ирино, ох, аман аман
що ти са руси косите,
Що ти са руси косите, ох, аман аман
и ти играят очите.
Косите ще си почерня
Косите ще си почерня, ох, аман аман
ала очите не мога.


Според Светлозар Рулински в "Шумерски митове и българския фолклор",Илия или св.Илия сътветствува на шумерския бог на небето Ан , Ирина - на Ищар,Инана,Астарта,която и в шумерската митология има леко поведение.

"В четвъртата плочка се описва небесната битка. Тиамат е победена, разцепена на две, а защитниците й са обърнати в бягство. Мардук получава върховната власт и постоянна орбита. Така винаги ще се връща на мястото на битката – кръстопътя. Шумерите са назовали планетата НИ.БИ.РУ – “планета на кръстопътя”. На следващата обиколка Мардук отсича “главата” на Тиамат, а спътникът му Северен вятър се сблъсква с отсечената част и я изпраща на земна орбита. Това ще бъде Земята. От останалата част на Тиамат се образува астероидния пояс или “кованата гривна” – небето. Станало е разделянето на небето от Земята. Победеният защитник на Тиамат – Кингу, е привлечен от Земята и става неин спътник. Това е Луната."
http://www.svetogled4.hit.bg/

И така въпросът е какво строи Илия на кръстопътя или на мястото на битката?
В един форум научих,че на езика на месхетинските турки килит/kilit/ означава замък.На карачаево-балкарски също има подобна дума :кирит - замък.
Също така има град Килия в Одеска област - Украйна и се намира на едно от устията на р.Дунав.Според руската страница на Уикипедия първото споменаване на града е от 681г като част от гръцка колония.Съществува предание , че е основан от Ал.Македонски в чест на Ахил , от където произлиза и името на селището - Ахилия - Хилия - Килия .По време на Златната орда в 14в градът бил голям генуезки търговски център с италянска колония и консул.На южния бряг на Килийския ръкав на делтата на Дунав е разположен Килия-Веке /Стара Килия/,а на северния е построена крепост ,която да контролира устието на р.Дунав и входът в Черно море - Килия-Нова.
Поради местоположението си областта се оказва част от основния път на народите от Великото преселение.От 387г тя се владее от хуните,558-567 от аварите, а в 679г тук се установява хан Аспарух.


А това е гербът на град Килия от 1932г.

http://kiliya-ua.sitecity.ru/

Килия-Веке


и Дунавски резерват край Килия


от http://www.flickr.com/photos/kiliya/

Няма коментари:

Публикуване на коментар