вторник, 19 януари 2010 г.

Карачаево-балкарски нартски епос

Едно от най-интересните и загадъчни народни умотворения в света е така наречения Нартски епос,в който се разказва за митични герои-войни наречени нарти.Почти всички кавказки етноси имат свой вариант на Нартския епос и желаят да докажат ,че именно техния вариант е оригиналът.Различни са и хипотезите за произхода на думата нарт.Ще предложа откъси от книгата на М.Джуртубаев Героический эпос о нартах ,а тези които решат да четат тези редове и не само тях нека сами правят своите изводи.
Една от особеносттите на карачаево-балкарските сказания ,е че те са в два варианта - стихотворен и прозаически,което би могло да говори за техния древен характер.Започнали да ги записват едва 19в. и въпреки ,че много е забравено, успели да съберат 7хил.стиха,които се пеят,при това руския учен П.Остряков писал ,че всяко сказание има различен музикален мотив.Целият все още не е изучен и е побликуван едва половината.В епоса се разказва за борбата на нартите с чудовища/эмегени/,сдобиването с вълшебни предмети или търсенето на жени,кръвна мъст за убития баща или брат и др.Също в епоса са отразени някои исторически събития на карачаево-балкарските предци - хуни,българи,алани.В епоса се упоменават пет морета:Черно (Къара тенгиз), Хазар тенгиз (Каспийско),Бяло море (Акъ тенгиз)/?/ и Синьо (Кек тенгиз), Азау тенгиз (Азовско море).Споменават се реките:Волга (Эдиль), Кубан (Къобан), Дон (Дон), Терек (Терк),планини:Елбрус (Минги Тау), Казбек (Къазман Тау), Дых Тау ,а също и Гезам Тау и Кармур Тау,за които е трудно да се предположи нещо.Страната на нартите е наречена Къыркъ Суу - 40 реки.
И така епосът започва със сказание за Златния Дебет - едновременно родоначалник на нартите и бог-ковач.Негови родители са Небето и Земята,а в други версии Тейри го е създал от къс от своето златно сърце-слънцето.Тейри дарил Дебет с 19 сина ,като им поръчал да истребят всички същества враждебни на човека- дракони,емегени и др.Веднъж Дебет намерил в планините тежък,блестящ камък и като го стиснал в ръката си ,той се разтопил и на земята паднали капки метал.Така Дебет започнал да кове за нартите метални сечива и оръжие.Искрите хвърчащи от неговата ковачница ,стигнали небето и се превърнали в звезди.
www.balkaria.info

1 коментар:

  1. «Проще говоря, Бенджамин Ли - самый приятный человек и лучший кредитный специалист в своем сервисе. На протяжении всего процесса обновления нашего бизнеса у нас была очень ухабистая дорога из-за нехватки средств. Г-н Бен всегда был в курсе всех сторон, чтобы убедиться, что все идет по плану, чтобы уложиться в наш сжатый срок для закрытия нашего кредита. Мы ценим все, что он для нас сделал, и настоятельно рекомендуем его и его кредитную компанию всем, кто хочет получить финансирование. Еще раз спасибо, мистер Бен.
    Свяжитесь с г-ном БЕНом по: 247officedept@gmail.com Также в Whatsapp: + 1-989-394-3740.

    ОтговорИзтриване