вторник, 27 октомври 2009 г.

Месхетия и тюркски етноси в Кавказ

откъси от статията "АХЫСКИНСКИЕ (МЕСХЕТИНСКИЕ) ТУРКИ: ДВАЖДЫ ДЕПОРТИРОВАННЫЙ НАРОД" на Ариф ЮНУСОВ

В статията се разглеждат историята на заселване на тюрки на Кавказ и в частност в Грузия, и етнически проблеми натрупани от миналото до днешно време.Разглежда се въпросът за произхода на месхетинските турки.
Във 2 от.н.е. в Кавказ се появяват тюркоезични племена известни като хуни.В 3в най-активно се проявявали барсили/басили/,създават държава Барсилия,друга част се заселва в Северен Азербайджан,Армения - Басеан и в Грузия.В 5в основни територии на действие на тюркоезични племена биле Азербайджан и Грузия.Според Приск Панийски отначало се опитали да преминат през проходите в Азербайджан ,но не успели и се отклонили към Грузия.През 6в по време на византийско-сасанидските войни,които се водели главно на територията на Грузия активно участие взема племето сабири.Освен това те се заселват в Грузия - Прокопий Кесарийски споменава река Боас приток на р.Фазис,носеща името на сабирската царица Боарекс,под чиято власт се намирали 100хил. хуни.Авторът на статията споменава също и преселниците на българина Вунд.Мойсей Каланкатуйски съобщава за поход в Грузия на единадесет хуно-български племена,от които водеща роля имало племето тубал.
В една от грузинските хроники се споменава за племето бунтурки- коренни турки , 28хил семейства ,които живеят по течението на р.Кура в градовете Саркин,Каспи,Урбниси,Одзрах.Названието на град Саркин може да се приеме ,че произхожда от Сарыкан - крепост на племето сары/жълти/ или сарагур.Леонти Мровели утвърждава ,че в 7в в Грузия турките биле част от местното население,а всички картлийски царе знаели хазарски език.Авторът също разглежда част от топонимиката в Месхетия - селата Хона и Хони,крепостта Хунан/източно от Тбилиси/,село Уде/от хуно-българското племе уди/,с.Онгор,с.Хубиар и др.
Месхетия се намира в зоната на противостояние между Византия и Арабския халифат.И двете страни използват наемни тюркски войски:арабите - ислямизирани турки от Средна Азия,Византия - печенеги,кумани,узи.В 11в голяма опасност за Грузия са ислямизираните огузи и грузинските царе се принуждават да наемат за своя защита кипчаките,които са техни врагове,а една част - християнизирани или от несторианската ерес.
В 13-14в в Грузия започва да се споменава като главен град на Месхетия - Ахалцик или Аксыка - бяла крепост,по късно Ахыска.
По време на Руската империя,както и много други етноси мюсюлмани турките от Месхетия започват постепенно преселение в Турция.На 29.10.1918г се образува Временно правителство Ахыска.Срещу месхетинските турки застават грузински и арменски войски.Така турките ахыска решават да се обединят с азербайджаните в Армения и Нахичеван.В 1919г след ожесточени боеве грузинците овладяват голяма част от Месхетия.По време на ВОВ 46хил. турки биле призовани на фронта , а 26хил загинали.След ,което и тях постигнала съдбата на други излишни етноси на Кавказ - депортация
www.ca-c.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар