понеделник, 7 септември 2009 г.

Морските народи и Кавказ


Отново ще предложа една статия на Т.Кангаур "Народы моря",в която се търси отговор на въпроса - кои са морските народи и възможно ли е те да имат връзка с тюрките.
2002-2005г в горната част на р.Малка/Кавказ/ в планинската част на Карачаево-Черкесия са открити няколко езически светилища и културни находки голяма част от които представляват стилизирана риба.В официалната история местообитаването на тюркските народи не се свързва с изобилие от водни източници,нито съседстват с море.Но някои свидетелства може би говорят друго.Например в 10в Ибн-Фадлан пише за тюркските народи, че някои се покланят на змей,други на риба , трети на птицата жерав.Названията на два тюркски народа са свързани с рибата: уйгури – айгъыр-щука,акула; половци – обикновено названието се определя като жълти,но на якутски диалект балыкъ/риба/ се произнася палых.В Кодекс Куманикус/написан според автора на цокащ диалект на карачаево-балкарски език/ рибар /човек-риба/ трябва да звучи „палыгъцы" или "палыхъцы".

Във второто хил. до н.е. египтяните били нападнати от така наречените „морски народи”.Три от тях били пелишти/беласги ?/,шырдан,туруши.
Пелишти /във вариант пелихти означава рибар./ отсядат на крайбрежието на Средиземно море – Палестина.Ветхия завет ги познава като филистимляни.Имената на пет филистимски града дошли до нас не могат да се преведат на иврит.Например Аскалон – на тюркски аскал – благородна опора/кула/.Ибн-Фадлан ни разказва за някакъв цар Аскал който все още не бил приел исляма и се подчинявал на царя на Булгар.
Богът на филистимиляните е рибообразния Дагон.Прието е да се смята ,че туруши са предци на етруските.
Ето и някои свързани с вода и море тюркски термини:
"богъаз" - пролив; "талай" - океан; "тенгиз" - море;
"къырым" - полуостров; "илинкер" – котва
"сал" - плот; "къаик" - лодка; "къалакъ" - весло;
"мант" - скат; "балыкъ" - морска риба; "чабакъ" - пресноводна риба /www.sknews.ru /

Приложение:Две изображения на бог Дагон от www.bible-history.com/sketches/ancient/dagon.html

Ще допълня изложението с две изображения:
тюркски тамги от ttp://www.zverozub.com/index.php?r=109&a=555&l=1




където ми се струва тамгата под №35 прилича на котва;
и свещения камък на дъновистите от http://www.fiat-bg.com/forum/viewtopic.php?f=33&t=9002

В тази статия се прави сравнение между двувърхата шапка на папата,която той носи задължително по време Поклонението на Кардиналите и шапката на свещениците на Дагон.




Връзката между богинята-майка и риба са открити в различни райони на древния свят: В Китай, Великата Майка Клан-ин често е представяна във вид на риба, в Индия, богинята Кали се нарича "риба с едно око " В Египет, Изида се нарича голяма риба от бездната. В Гърция на гръцки думата "Delphos " означава риба./Dagon Worship?/

Няма коментари:

Публикуване на коментар