петък, 17 юли 2009 г.

Алтернативна лингвистика - ностратически език


В няколко статии ще представя откъси от труда на Valentyn Stetsyuk Валентин Стецюк
Народы ностратической языковой макросемьи в неолите и бронзовом веке
и връзки към него.

Представената работа е резултат от тридесетгодишни изследвания на взаимовръзките между десетки езици от различни езикови семейства с помощта на разработения от автора математически метод наречен графоаналитически.В основата на предложените статии стоят материали от три работи на автора публикувани 1998 – 2002 г.на украински език в Киев и Лвов.Книгите,написани на украински език се оказват недостъпни за много специалисти по въпросите на етногенезиса и затова възниква необходимост от превода им на руски и английски.
.......
Може да се предположи,че един първичен праезик е ностратическият.Той се разчленява на шест отделни езика,от които в последствие се развиват индоевропейски,уралски,семито-хамитски,дравидски,картвелски и тюркски езици.Може да се определи ареала на тяхното формиране -в Мала Азия,Закавказието и около три езера:Ван,Севан и Урмия/Резайе/.В центъра на тази територия се намира библейската планина Арарат.

В началото на 5-то хил.пр.хр. голяма част от носителите на ностратическите езици започва разселение на нови територии.На старата прародина остават картвелите/предци на съвр. грузинци/ и др.етноси.Семито-хамити и дравиди отиват на юг,а носителите на индоевропейските,уралски и тюркски езици в този ред се предвижват през Дербенския проход и постепенно се разселват на Източно-Европейската равнина.Индоевропейците се разселват в басейна на среден и горен Днепър,неговите притоци и тук се сформират отделните индоевропейски езици - гръцки,италянски,германски,славянски,балтски,тохарски,келтски,илирийски,хето-лувийски,тракийски,фригийски,арменски,ирански и индийски.Носителите на уралски езици се разселват в басейна на р.Волга.На десния бряг се формират фино-угорските езици.Древните тюрки заселват териториите между долен Днепър и Дон и пратюркския език преминава процес на диференциация. .......

.......
Приложение:Снимка на езеро Ван взета от www.climb.mountains.com-van

Няма коментари:

Публикуване на коментар